VAD ÄR ELVÄGAR?
I korta drag är en elväg en sträcka där ett fordon kan köra och ladda samtidigt under färd utan att behöva stanna.
Idag är de vanligaste drivmedlen bensin och diesel, men i och med omställning till fossilfria alternativ så behöver vi andra sätt att tillföra energi till fordonen där el är ett av dessa. Ett bensin eller dieseldrivet fordon har en tank med drivmedel och elfordon har vanligtvis ett batteri där energin lagras. Ju större fordon desto större batteri behövs för att kunna köra en viss sträcka. För vanliga personbilar och mindre lastbilar är batteridrift ett bra alternativ, men när man pratar om tyngre fordon som tyngre lastbilar så blir batteribehovet så pass stort att lastförmågan minskar alltför mycket.
Enligt en tabell från Evolutionroad så ser man detta tydligt:
Källa: https://www.evolutionroad.se/elvagsskola/vad-ar-elvagar/
RAPPORTER FRÅN ANDRA PARTER
Trafikverket har tagit fram en ny strategi för jämställdhetsintegrering 2022-2025 till följd av regeringsuppdraget.
Den 1 oktober 2020 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att utveckla sitt arbete med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de transportpolitiska målen. I strategin redovisas Trafikverket inriktningen för det fortsatta arbetet med jämställdhetsintegrering för åren 2022–2025.
Utgångspunkten är att transportsystemet ska vara utformat så det svarar mot både kvinnors och mäns transportbehov. Jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska beaktas i all politik som påverkar människors villkor, så att alla kvinnor och män, flickor och pojkar kan leva jämställda liv. Med denna utgångspunkt har Trafikverket arbetat brett i uppdraget med syfte att identifiera särskilt viktiga områden där jämställdhetsintegrering har stor betydelse inom myndighetens verksamhetsområde och i samhället. Bla konstaterar Trafikverket att förutom skillnader i transportmönster, tex. Resvanor, risk och säkerhet och inställningen till omställningen mot hållbara transporter, så finns det brister i jämställdhet och mångfald inom transport- och anläggningsbranschen. Kvinnor är underrepresenterade i de flesta delområden.
Trafikverkets verksamhet har stor påverkan på samhällsutvecklingen och därmed kan ökad jämställdhetsintegrering ge goda bidrag till att nå de jämställdhetspolitiska målen. Den huvudsakliga inriktningen i det fortsatta arbetet är att:
- Förtydliga jämställdhetsperspektivet i Trafikverkets styrning, i övergripande mål och i ledningssystemet. Jämställdhetsperspektivet ska vara en naturlig del i Trafikverkets uppdrag om långsiktig planering av transportsystemet samt att bygga, driva och underhålla statliga vägar och järnvägar.
- Fortsätta utveckla kunskapen om effekter för ökad jämställdhet.
- Se över hur kvalitativa värden kan beskrivas för att ge bättre beslutsunderlag.
- Se över möjligheten att tillämpa kvantitativa värden inom ramen för samlade effektbedömningar.
- Inarbeta metoder för analys av jämställdhet i arbetssätt och modeller, till exempel sociala konsekvensbeskrivningar, sociala planeringsunderlag och samrådsmetoder.
- Öka kunskapen genom forskning, kompetenshöjning och kunskapsspridning.
- Fortsätta utveckla socialt ansvarsfulla affärer (upphandling) som kan bidra till en attraktivare bransch för både kvinnor och män.
- Utveckla Trafikverkets forsknings- och innovationsverksamhet med bäring på jämställdhet.
- Fokusera särskilt på digitaliseringen i transportystemet med analys av inverkan på jämställdhet.
- Fortsätta jämställdhetsintegreringen i Trafikverkets utveckling som attraktiv arbetsgivare, med fokus på att flera av Trafikverkets yrkesgrupper blir jämställda.
Övriga särskilt intressanta områden med god potential är förarprov, trafiksäkerhet och statliga bidrag.